ΑΙΝΣΤΑΙΝ

ΑΪΝΣΤΑΪΝ: Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο... Είναι ευκολότερο να διασπάσεις ένα άτομο παρά μια προκατάληψη... Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Στήριξε ΜΜΕ

Στηρίξτε ΜΜΕ.... γιατί εδώ σας λέμε τι θα γίνει πολύ καιρό πριν γίνει. Για να μην πέφτετε από τα σύννεφα.

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Το παράλογο των τεκμηρίων


Στην χώρα που γέννησε την λογική, η λογική μας έχει εγκαταλείψει εντελώς. Για παράδειγμα το καθεστώς με τα τεκμήρια, όπου υποτίθεται ότι θα πιαστούν οι φοροφυγάδες. Όμως επί της ουσίας οι φοροφυγάδες θα συνεχίσουν να κάνουν πάρτι, έστω δίνοντας ένα χαρτζιλίκι στο κράτος ενώ παράλληλα θα υπάρχουν πολλοί πολίτες που όντας άνευ εισοδημάτων λόγω ανεργίας θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.
Θα δώσω δύο παραδείγματα πραγματικών περιπτώσεων, και σίγουρα υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις.
Παράδειγμα πρώτο. Άγαμη μητέρα με δύο παιδιά είναι μακροχρόνια άνεργη, από τον Ιούνιο του 2010. Κατά το 2011 το μοναδικό της εισόδημα ήταν το επίδομα ανεργίας για 6 μήνες, δηλαδή 3300 ευρώ. Όμως έχει αγοράσει από το 2008 ένα σπίτι 93 τετραγωνικών μέσω άτοκου δανείου ΟΕΚ για το οποίο το 2011 δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μία δόση του δανείου λόγω ανύπαρκτων εισοδημάτων με αποτέλεσμα να χρωστάει ήδη 6600 ευρώ στον ΟΕΚ. Παρόλα αυτά το σπίτι αυτό θεωρείται τεκμήριο (περίπου 4000 ευρώ). Παράλληλα της διαθέτει ένα αυτοκίνητο του 2000 το οποίο είναι 1000 κυβικών και το οποίο έχει να δει συνεργείο και σέρβις από την προ κρίσης εποχή. Τεκμήριο και αυτό (περίπου 2000 ευρώ). Παράλληλα υπάρχει και το τεκμήριο διαβίωσης (3000 ευρώ).
Η κυρία αυτή η οποία συντηρήθηκε και λόγω βοήθειας από γνωστούς και φίλους κατά το υπουργείο Οικονομικών έχει τεκμαρτό εισόδημα 9000 ευρώ (και πραγματικό 3300 ευρώ) και καλείται πρώτον να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του τεκμαρτού, δηλαδή 2250 ευρώ και παράλληλα θα φορολογηθεί καθώς το αφορολόγητο είναι στις 5000 ευρώ. Και επειδή δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το σύνολο των


αποδείξεων θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο, το γνωστό πέναλτι αποδείξεων.
Παράλογο; Δεν απαντάει, άρα λογικό.

Παράδειγμα δεύτερο. Επίσης μακροχρόνια άνεργος με πραγματικό εισόδημα 1380 ευρώ, όσο ήταν οι τρεις μήνες επιδότησης ανεργίας για το 2011 έχει ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικά που έχει τεκμήριο 3000 ευρώ. Μαζί με το τεκμήριο διαβίωσης (3000 ευρώ) θα πρέπει αφενός να βρει αποδείξεις για 6000 ευρώ (1500 ευρώ) και παράλληλα θα φορολογηθεί επειδή ξεπερνάει το αφορολόγητο.

Η εφορία για αυτές τις περιπτώσεις δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και πως θα πρέπει να φορολογηθούν κανονικά οι άνεργοι. Επί της ουσίας και επειδή όπως καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος αυτοί οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν έχουν κανένα εισόδημα δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν αυτούς τους φόρους, θα είναι οικονομικοί όμηροι μιας πολιτείας που είναι σκληρή απέναντι στους αδύναμους και απόλυτα χαριστική στους δυνατούς.

Και αν κάποτε βρούνε δουλειά (λέμε τώρα) τότε, και επειδή ο μισθός θα λαμβάνεται μέσω τραπέζης,  η εφορία θα κάνει κατάσχεση του μισθού.


5 σχόλια:

Οdyssey είπε...

Δεν είναι παράλογο. Θέλουν τα σπίτια.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι οι έφοροι θα κρίνουν αν θα φορολογηθούν οι στερούμενοι εσόδων.
Το γράφω με κάθε επιφύλαξη.
Αν ισχύσουν τα όσα γράφεις τότε ...

mikros fokion είπε...

@odyssey
μωρε και τα σωβρακα μας θελουν... τι να πει κανεις...
@Κλεισθενη
εχουν ρωτηθει 2 εφοριακοι και οι 2 ειπαν οτι θα φορολογηθουν βαση τεκμηριων και δεν ειναι μαχητα. Μονο για φυλακισμενους ή στρατευμενους και καποιες αλλες κατηγοριες που δεν θυμαμαι. Οι ανεργοι θα πρεπει να πληρωσουν... ας μην ηταν φτωχοι μισθωτοι, ας ηταν τιποτα λαμογια που φοροκλεβουν ωστε να ειχαν στην ακρη λεφτα να πληρωναν (που δεν θα πληρωναν) τους φορους εν καιρω ανεργιας.

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου τον τραγουδιστή/γιατρό/δικηγόρο/μηχανικό που θα δηλώνει 5.000 Ευρώ ετήσιο εισόδημα και θα πηγαίνει στο έφορο λέγοντας ότι δεν έχει εισόδημα για να πληρώσει τον φόρο, οπότε ο έφορος (με το αζημίωτο φυσικά...) θα βεβαιώνει ότι πράγματι ο φουκαράς τραγουδιστής/γιατρός/δικηγόρος/μηχανικός δεν πρέπει να το πληρώσει.
Μιλάμε για αδιάβλητη διαδικασία τώρα, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, οφείλω να σας πληροφορήσω ότι υπάρχουν και δικηγόροι άνεργοι.... Ειδικά μετά από τα τελευταία μέτρα που έλαβαν οι κυβερνώντες, οι νέοι κυρίως δικηγόροι έχουν δεν έχουν δουλειά , θα φορολογούνται βάσει τεκμηρίων... πχ. στην Αθήνα , το τεκμήριο θα είναι τουλάχιστον 25.000 ετησίως... και θα καλούνται να καταβάλλουν τον αντίστοιχο φόρο για χρήματα που ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ δεν λαμβάνουν. Την ώρα αποδεδειγμένα , οι 17.000 από τους 22.000 δικηγόρους Αθηνών δεν κάνουν πάνω από 5 παραστάσεις στα δικαστήρια το χρόνο... Βγάλτε λοιπόν τα συμπεράσματά σας!