ΑΙΝΣΤΑΙΝ

ΑΪΝΣΤΑΪΝ: Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο... Είναι ευκολότερο να διασπάσεις ένα άτομο παρά μια προκατάληψη... Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Στήριξε ΜΜΕ

Στηρίξτε ΜΜΕ.... γιατί εδώ σας λέμε τι θα γίνει πολύ καιρό πριν γίνει. Για να μην πέφτετε από τα σύννεφα.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ο φασισμός είναι εδώ


Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει, τουλάχιστον μέσω σχολίων σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σχετικά με τον «παλικαρά» και τις μπουνιές στην Κανέλη.

Υπάρχουν αυτοί που πραγματικά ανησυχούν για τον επερχόμενο φασισμό, αυτοί που παριστάνουν ότι ανησυχούν και οι οποίοι όψιμα ανακάλυψαν ότι υπάρχει και κάτι τέτοιο και αυτοί που υπερασπίζονται τον Κασιδιάρη.

Το λάθος που γίνεται είναι ότι προσπαθούμε να πάρουμε θέση και να κρίνουμε απομονώνοντας το περιστατικό αυτό από το σύνολο της πραγματικότητας αλλά και από τα ιστορικά γεγονότα, που δεν θα έλεγε κανείς ότι επαναλαμβάνονται σαν φάρσα αλλά μάλλον σαν τραγωδία.

Πρώτο από όλα κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον φασισμό συνδέοντας τον με άλλα γεγονότα.

Για παράδειγμα συγκρίνουν την βία του χρυσαυγίτη με την εξουσιαστική βία που εκφράζεται με την έλλειψη φαρμάκων  ή την ανέχεια. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά.
 
Προσωπικά περνάω

πολύ δύσκολα καθώς για 2,5 χρόνια είμαι άνεργος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δικαιολογήσω να μαχαιρωθεί κάποιος επειδή είναι μελαψός ή επειδή είναι αριστερός.

Ένα άλλο λάθος είναι η προσπάθεια να θεωρηθεί γραφικός ο Κασιδιάρης ή άνθρωπος που έχει ψυχολογικά προβλήματα. Και αυτό είναι ένα άλλο θέμα και αν σταθούμε στο δέντρο θα πέσει το δάσος να μας πλακώσει.

Το ζήτημα είναι ότι οι συνθήκες της σημερινής εποχής είναι οι πιο κατάλληλες για να θεριέψει ο φασισμός. Και ιστορικά, σε ανάλογες καταστάσεις, και αφού η αριστερά απέτυχε ο φασισμός και ο ναζισμός βρήκαν τον δρόμο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού.

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ μέσω εκλογής τους από τον λαό ξεκίνησαν το καταστροφικό τους έργο.

Αυτήν την στιγμή σε όλη την Ευρώπη ζούμε μια πολιτικοοικονομική κρίση που συνθλίβει τα μεσαία στρώματα και τα κατώτερα. Αυτό έχει σαν συνέπεια πρώτον να έχει απαξιωθεί η πολιτική και οι πολιτικοί (απόλυτα δίκαια) και δεύτερον να αναζητείται ένας εχθρός που θα φορτωθεί τα αίτια της δυστυχίας μας.

Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε και στην χώρα μας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν βλέπουν καμιά χαραμάδα ελπίδας. Τα μέχρι τώρα κυρίαρχα κόμματα το μόνο που υπόσχονται είναι η συνέχιση της δυστυχίας.

Σε αυτές τις συνθήκες το πραγματικό αποκούμπι για να υπάρξει μια αλλαγή θα έπρεπε να ήταν η αριστερά. Και αυτή η ανάγκη φάνηκε και στις εκλογές. Ίσως φανεί και σε αυτές που θα γίνουν σε λίγες μέρες.

Η αριστερά όμως, μέχρι τώρα, έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων. Το μεν ΚΚΕ με μια πολύ λογική θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος και του αδιεξόδου της πολιτικής με το ευρώ δεν δείχνει καμιά διάθεση να πάρει το τιμόνι της ιστορίας στα χέρια του και να την οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους. Μένει σε διαπιστώσεις και κριτική εκ του ασφαλούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, μόλις μίλησε για κυβέρνηση, είδε τα ποσοστά του να εκτινάσσονται. Αυτό δείχνει την ανάγκη που έλεγα πιο πάνω των πληγέντων ανθρώπων να στηριχθούν στην αριστερά.

Παρόλες τις απειλές δυο χρόνια τώρα ότι αν δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο κατά γράμμα θα πάμε σε άτακτη χρεοκοπία και στην έξοδο από το ευρώ το κόμμα αυτό πήρε ένα ποσοστό αξιοπρόσεκτο. Αν μάλιστα είχε παρουσιάσει κυβερνητικό πρόσωπο πολύ πιο νωρίς τα ποσοστά του θα ήταν μεγαλύτερα. Αυτός ο κόσμος λοιπόν δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ (καθώς δεν πτοήθηκε από τις απειλές) αλλά για να του δώσει μια διέξοδο.

Από την στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητεύσει τους πολίτες που υποφέρουν τότε θα είναι έτοιμοι να ακούσουν τα κελεύσματα του φασισμού.

Και εδώ είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Που ξεπερνάει την πράξη του Κασιδιάρη.

 Αφού λοιπόν το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και απαξίωση και η αριστερά δεν τολμάει να δράσει ανοίγει ο δρόμος για τον φασισμό.

Το πρώτο πράγμα που κάνει ο συνεπής φασίστας είναι να παρουσιάσει ένα πρόσωπο φιλολαϊκό στοχεύοντας όμως στα συναισθήματα και όχι στην λογική.

Ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ήταν μεγάλοι δημαγωγοί, μην το ξεχνάμε. Φτιάχνουν λοιπόν ένα προσωπείο το οποίο από την μια έχει τα στοιχεία του βοηθού των αδυνάτων και από την άλλη των τιμωρών των υπεύθυνων για το κατάντημα των αδύναμων και μεσαίων τάξεων.

Έτσι πολλοί βλέπουν το προσωπείο και τους μύθους περί «καλών ανθρώπων» και αυτών που θα «βάλουν στην θέση τους τα πολιτικά πρόσωπα που μας τα έφαγαν» ενώ παράλληλα αρχίζουν να βλέπουν και έναν εχθρό (όπως έλεγα παραπάνω).

Ο εχθρός αυτός είναι οι μετανάστες. Ένα υπαρκτό πρόβλημα γίνεται η σημαία όλων των δεινών. Και οι προδομένοι από τους πολιτικούς πολίτες κάνουν λιγάκι τα στραβά μάτια όταν κάποιοι μετανάστες βρίσκονται μαχαιρωμένοι.

Οι πρώτοι μαχαιρωμένοι μετανάστες και οι πρώτες μπουνιές σε πολιτικούς είναι το πρώτο σημάδι των προθέσεων.

Από τους προδομένους πολίτες, που δεν αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα τους δεν είναι απλά ένα πρόσωπο αλλά ένα ολόκληρο σύστημα, αυτές οι πράξεις μπορεί να ληφθούν και ως μια δίκαιη κίνηση.

Όμως αυτοί οι προδομένοι (και επιμένω σε αυτό, γιατί μια μεγάλη μερίδα του λαού στηρίζεται πάντα σε έναν πατερούλη που θα πάρει αποφάσεις για αυτόν και απογοητεύεται όταν κάτι πάει κατά διαόλου)  δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά  (όπως και οι ξυλοδαρμοί εξωκοινοβουλευτικών αριστερών) θα γενικευτούν.

Αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν τι ρόλο βαράει ο φασισμός στο τέλος θα καταλήξουμε σε ένα εμφύλιο. Που δεν θα έχει ως αποτέλεσμα απλά κάποιους μώλωπες. Αλλά τον θάνατο πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

Η επικράτηση του φασισμού θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Με θύματα κάθε άνθρωπο που έχει διαφορετική αντίληψη ή σκέψη από αυτήν που θα εκφράζει ο μεγάλος αρχηγός.

Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο που αναζητά μια διέξοδο στην καπιταλιστική – τραπεζική κρίση.

Μια κρίση γέννησε τον παγκόσμιο πόλεμο. Μια κρίση γέννησε τον ναζισμό.
Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του περασμένου αιώνα. Τουλάχιστον στο θέμα της αποδοχής ολοκληρωτικών αντιλήψεων.

Βέβαια θα ακούσουμε τέρατα από ανθρώπους που βοήθησαν με την στάση τους να βρει έδαφος ο φασισμός. Μεγαλοδημοσιογράφοι και πολιτικοί έπαιξαν μέχρι υστερία το θέμα των μεταναστών. Το οποίο το θυμήθηκαν όλο τυχαίως πριν τις εκλογές. Αυτοί που σήμερα θα βγάζουν δεκάρικους για το φασισμό είναι οι ίδιοι που έθρεψαν το φίδι.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φασισμός φίλε μικρέ Φωκίωνα είναι η δήλωση του Λοβέρδου "δεν πεθαίνουν κιόλας". Σύμφωνα με την unicef το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων αν συνεχιστεί αυτή η λιτότητα θα πέσει κατά δέκα χρόνια.

mikros fokion είπε...

@Κλεισθένη,
μου κανεις την τιμη να με διαβαζεις πολυ καιρο οποτε γνωριζεις οτι σε καμια περιπτωση δεν θα υποστηριζα τον αθλιο Λοβερδο. Ομως δεν πρεπει να τσουβαλιάζουμε τα παντα γιατι στο τελος θα γινει ενα κουβαρι και δεν θα βγαλουμε ακρη. Ο Λοβερδος, αλλα οχι μονο αυτος, ειναι το συνολο των κυβερνησεων του (αλλα και αλλοι, μεγαλο θεμα για ενα απλο σχολιο) ειναι σαφως επικινδυνοι και οι πολιτικες τους αποφασεις με ολοκληρωτικό τροπο μιας τραπεζικης ολιγαρχιας εχουν την ευθυνη είτε για τους αμεσους θανατους (αυτοκτονιες) ειτε για τους εμμεσους (με ελλειψη φαρμακων κλπ) και θα πρεπει οχι μονο να κριθουν για αυτα που εχουν κανει αλλα και να τιμωρηθουν. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι θα πρεπει να κανουμε τα στραβα ματια στον φασισμο και τον ναζισμο οπως εκφραζεται απο οργανωσεις οπως η χρυση αυγη. ετσι λοιπον απο την μια εχουμε να αντιμετωπισουμε την οικονομικη ολιγαρχια που μας θανατωνει και απο την αλλη την γεννηση ενος επικινδυνου κοινωνικου φαινομενου. η επικινδυνοτητα του ενος δεν κανει μικροτερη την επικινδυνοτητα του αλλου. Γι αυτο ας μην τα μπερδευουμε. Να δινουμε ξεκαθαρα τις ευθυνες εκει που πρεπει.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μικρέ Φωκίωνα, ο εκφασισμός μιας κοινωνίας είναι αιτιατό όχι αίτιο.
Όχι μόνο σε διαβάζω, συμφωνώντας με όσα γράφεις αλλά έχω αφιερώσει στήλη δική σου στην "Ιδεοπηγή".
Το σχόλιό μου δεν είχε σκοπό να εξωραΐσει τις φασιστικές εκτροπές αλλά να επικεντρώσει στις δηλώσεις Λοβέρδου που εκκλάπτουν το αυγό του φιδιού.
Δεν υπεννόησα ότι συμφωνείς με τον Λοβέρδο.
Όπως και νάχει ο αγώνας πιστεύω είναι κοινός, με όλες τις επιμέρους διαφοροποιήσεις.

mikros fokion είπε...

@Κλεισθενη
τελικως δεν διαφωνουμε, απλα επισημανα μια παγιδα που μπορει να πεσει καποιος "δικαιολογωντας" τον φασισμο με οχημα τις ευθυνες των πολιτικων και των δημοσιογραφων. Πραγματικα ειχα στο μυαλο μου να σου γραψω ακριβως αυτο που λες, αλλα το ξεχασα (!) δηλαδή το αυγο του φασισμου το εκκολαπτει ο καθε Λοβερδος, ο καθε Χρυσοχιδης, ο καθε ΣΑμαρας, Καρατζαφερης, Πρετεντερης και φυσικά (γιατι δεν ειναι απλα θεμα προσωπων) μια πολιτικη που εφαρμοζεται. Δυστυχως φιλε μου εχουμε να δουμε πολλα ακομα, τωρα αρχιζουν πραγματικα τα δυσκολα, μεχρι τωρα ειχαμε την προθερμανση. Ας ελπισουμε οτι θα βρουμε το κουραγιο να αντιδρασουμε και να ανατρεψουμε το μελλον που μας εχουν ετοιμασει...

manos είπε...

ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΟΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΑ 300 ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΔΟΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΡΟΥΦΑΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ......
ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ Χ-ΑΥΓΗ? ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΡΖΑ ΣΥΝΥΠΕΥΘΗΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΑΜΕ ΣΤΑ ΚΟΛΟΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ Η ΔΕΞΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΙΧΕΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΟΕΥΡΩ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ……ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ 200 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ Η ΣΥΝΤΑΞΗ? ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ…….
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΖΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ….ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ….????? ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ…..

Πολιτική σάτιρα