ΑΙΝΣΤΑΙΝ

ΑΪΝΣΤΑΪΝ: Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο... Είναι ευκολότερο να διασπάσεις ένα άτομο παρά μια προκατάληψη... Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Στήριξε ΜΜΕ

Στηρίξτε ΜΜΕ.... γιατί εδώ σας λέμε τι θα γίνει πολύ καιρό πριν γίνει. Για να μην πέφτετε από τα σύννεφα.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Πασοκιές και νοοτροπίες

Το έγκλημα κατά της χώρας είναι διαχρονικό και πολυσύνθετο. Και με καθοδήγηση από τις πολιτικές ηγεσίες έχει βάλει στο παιχνίδι της ενοχής και τους δημόσιους υπάλληλους και τους πολίτες.

Θα αναφέρω μια μικρή προσωπική επαφή με μια από τις νοοτροπίες που έχουν εδραιωθεί στην χώρα μας. Αυτής του εύκολου χρήματος και της αντιπαραγωγικής λογικής.

Επειδή είμαι άνεργος εδώ και πολλούς μήνες, έχοντας γύρω στα 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κάπου στην Ήπειρο, αποφάσισα να ψάξω να δω τι μπορώ να κάνω ώστε να καταφέρω να επιβιώσω.

Στην αρχή απευθύνθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα. Από εκεί με συμβούλεψαν να απευθυνθώ στο τοπικό γραφείο της περιφέρειας μου στην Ηγουμενίτσα για να με καθοδηγήσουν.

Τις μέρες του Πάσχα λοιπόν πήγα στην Ηγουμενίτσα. Η ερώτηση μου ήταν πολύ απλή: Είμαι άσχετος και θέλω να ασχοληθώ με καλλιέργειες. Τι μπορώ να κάνω; Ζητούσα μια ενημέρωση δηλαδή και κάποιες προτάσεις (με κάποια στοιχεία που θα μπορούσα να επεξεργαστώ και να αποφασίσω).

Η απάντηση ήταν: Δεν ξέρουμε τίποτα κάνε ότι καταλαβαίνεις, είναι δύσκολη η δουλειά και ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.

Για να ακριβολογώ ξεκινούσαν με τις επιδοτήσεις και μετά από την δική μου επιμονή όπου τους έλεγα ότι δεν με ενδιαφέρουν οι επιδοτήσεις μου εξέφραζαν την άγνοια τους και την αδιαφορία τους.

Στην συνέχεια πήγα στον τοπικό συνεταιρισμό. Πάλι τα ίδια: Δεν παίζουν επιδοτήσεις.

Μάλιστα, στην Πρέβεζα, μια υπάλληλος μου είπε: Είμαι 25 χρόνια εδώ και για πρώτη φορά έρχεται κάποιος όχι για να ρωτήσει για το πώς θα επιδοτηθεί αλλά για το τι μπορεί να κάνει ώστε να μπορέσει να ζήσει με την παραγωγή του.

Αυτό βέβαια έχει ξεκινήσει από τους εκάστοτε υπουργούς. Και σε τούτη την δύσκολη ώρα για την χώρα μας αντί να υπάρχει κεντρική κατεύθυνση και ενθάρρυνση μπας και παράγουμε κάτι και μειώσουμε τις εισαγωγές η πολιτεία στον κόσμο της…

Όπως και οι συνεταιρισμοί. Ομολογώ ότι στην Πρέβεζα σε αντίθεση με την Θεσπρωτία είναι πιο οργανωμένοι. Αλλά και εκεί δεν υπάρχει ένας καταμερισμός παραγωγής ώστε να είναι πιο εύκολη η διάθεση των προϊόντων. Ότι θέλει ο καθένας, στα τυφλά.

Αλλά εκτός από τις νοοτροπίες υπάρχουν και οι πασοκιές.
Ένα παράδειγμα: Ο ΟΕΚ ξεμπλόκαρε (τρομάρα του) τις επιδοτήσεις ενοικίου. Μέσα στα άπειρα χαρτιά που σου ζητάνε είναι και μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται ότι έχει δηλώσει στην εφορία τα ενοίκια που εισέπραξε.

Φυσικά ο δικαιούχος τους επιδόματος έχει γράψει στην φορολογική δήλωση και το ποσό που
έχει καταβάλλει και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Τώρα αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει πληρώσει τους φόρους του θα τιμωρηθεί ο ενοικιαστής που δεν θα πάρει το επίδομα ενοικίου. Λογικότατον.

Μάλλον είναι στην ίδια λογική με τα μέτρα που μας παίρνουν για το χρέος. Δεν την πληρώνουν οι υπεύθυνοι που δημιούργησαν το χρέος αλλά οι υπόλοιποι.

Επίσης αν ο ιδιοκτήτης έχει πουλήσει το σπίτι ένα χρόνο πριν (μιλάμε για επίδομα που αφορά το 2009) και δυστυχώς στην συνέχεια απεβίωσε ο πρώην ενοικιαστής δεν θα πάρει το επίδομα ενοικίου.

Γιατί είναι λιγάκι δύσκολο να βρεις τον νεκρό πλέον ιδιοκτήτη για να σου κάνει την υπεύθυνη δήλωση.

Και όταν το λες αυτό στον ΟΕΚ σου λέει: Δυστυχώς αλλά θα απορριφθεί το αίτημα σου για την επιδότηση ενοικίου.

Κλασική πασοκιά….

Μικρός Φωκίων

2 σχόλια:

Στάθης Δ είπε...

Aπο ένα σχετικό ψάξιμο που είχα κάνει, ισως σου φανούν χρήσιμα

Portals
http://www.paseges.gr/portal/
http://www.agronews.gr/

Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
http://www.kaep.gr/about.html

Τράπεζες (ελληνικών) σπόρων
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=269809

Νέες καλλιέργειες που νίκησαν την κρίση: Σπιρουλίνα, κρόκος, Τρούφα
http://www.express.gr/news/finance/449861oz_20110331449861.php3

Σαλιγκαροτροφία
http://www.snailfarming.gr/
http://www.fereikos-helix.gr/new/index.php?lang=el
http://www.helagonia.gr/

Καλλιέργεια τρούφας
http://e-troufa.gr/index.php

Καλλιέργεια ροδιού
http://www.rodihellas.gr/el.html

mikros fokion είπε...

Ευχαριστω για τις πληροφοριες.