ΑΙΝΣΤΑΙΝ

ΑΪΝΣΤΑΪΝ: Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο... Είναι ευκολότερο να διασπάσεις ένα άτομο παρά μια προκατάληψη... Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Στήριξε ΜΜΕ

Στηρίξτε ΜΜΕ.... γιατί εδώ σας λέμε τι θα γίνει πολύ καιρό πριν γίνει. Για να μην πέφτετε από τα σύννεφα.

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Παγκαλο-ανάγνωσμα

Ένας – ένας αρχίζουν οι πασόκοι να αδειάζουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που εκφράζει προσωπικές απόψεις. Αν και αντιπρόεδρος δεν εκφράζει ποτέ τις κυβερνητικές απόψεις. Εκτός από τις περιπτώσεις που λέει ότι θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται και από το σύνταγμα. Και όταν θέλει να δώσει το άλλοθι για μια νέα επιδρομή στις τσέπες μας λέγοντας την περίφημη ατάκα που θα μείνει στην ιστορία «Μαζί τα φάγαμε».

Ξαφνικά όμως, όταν ο Πάγκαλος αποφάσισε να φάει μόνος του, άντε με την οικογένεια του και με φίλους του, σε ένα ξενοδοχείο, άρχισαν όλοι να κρατάν αποστάσεις.Σαν να θύμωσαν που ο αντιπρόεδρος έτρωγε μόνος του και δεν τους κάλεσε. Είναι άραγε προκλητικό σε εποχές λιτότητας ο Πάγκαλος να ξοδεύει για μια βραδιά κάπου 5 χιλιάρικα;

Το ποσό αυτό το γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Το ξενοδοχείο λέει ότι ο Πάγκαλος κοιμήθηκε σε ένα απλό δωμάτιο που κόστισε μόνο 250 ευρώ (για να λαϊκίσω, λίγο πιο κάτω από τα χρήματα που παίρνει ένας άνεργος από τον ΟΑΕΔ, ή τόσα όσα φιλοδοξεί η κυβέρνηση ότι θα είναι ο μηνιαίος μισθός ενός εργαζόμενου).

Μπορεί να λένε και οι δύο αλήθεια. Το δωμάτιο να κόστισε πράγματι 250 ευρώ και το γεύμα τα υπόλοιπα. Για σκέψου… για να χορτάσει ο Πάγκαλος με την οικογένεια του και τους φίλους του, με τις ακριβές τιμές του ξενοδοχείου, δεν είναι και πολύ μακριά το ποσό των 4500 ευρώ! Αλλά για να λέμε και του Πάγκαλου το δίκιο, ακόμα και αν πράγματι ξόδεψε τόσα χρήματα, δικά του είναι ότι θέλει τα κάνει. Και αν θεωρήσουμε ότι τρώει από τα δικά μας (κατά την προσφιλή συνήθεια του να τρώει μαζί μας) να απαιτήσουμε να μας τα επιστρέψει.

Τώρα κάτι σαχλαμαρίτσες του στυλ ο ξενοδόχος χρωστάει στο ΙΚΑ και ο Πάγκαλος κοιμάται στο ξενοδοχείο του δεν τις λαμβάνω υπόψη. Μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, να έχει φάει του σκασμού, να του έχει ανέβει το ζάχαρο, να έχει τα παιδιά να ζητάνε χαρτζιλίκι για να συνεχίσουν την βραδιά και να έχει ολόκληρο ταξίδι μέχρι να φτάσει στο σπίτι του, σιγά μην καθόταν να ζητήσει τα χαρτιά του ξενοδόχου να δει αν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του με το κράτος. Ένα δωμάτιο να κοιμηθεί ήθελε και τίποτε άλλο.

Βέβαια του Πάγκαλου τον κατηγορούν και για άλλα θέματα. Για παράδειγμα, λένε, ότι διόρισε τρεις κοπρίτες στο γραφείο του πριν από τις δημοτικές εκλογές.Ελάτε λίγο στην θέση του. Είχε καθημερινώς την γκρίνια της γυναίκας του που δεν πήγαινε καλά ως υποψήφια και παράλληλα τρεις κοπρίτες να γαυγίζουν συνεχώς. Τι να κάνει; Με τις γυναίκες δεν τα βγάζεις εύκολα πέρα. Ενώ με τους κοπρίτες κανένα πρόβλημα. Τους ρίχνεις ένα κόκαλο ή έναν διορισμό και ησυχάζεις.

Και ο Πάγκαλος την χρειάζεται την ησυχία. Κοτζάμ αντιπρόεδρος είναι. Άσε που έχει και τον έλεγχο των πεπραγμένων της κυβέρνησης και τις βαθμολογίες των υπουργών. Όχι, πες μου εσύ, στην θέση του τι θα έκανες;

Όσοι πάντως λένε ότι θα πρέπει ο Πάγκαλος να δει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση λειτουργούν αντεθνικά. Ο Πάγκαλος μας είναι απαραίτητος. Μας δίνει τροφή για σχολιασμό και σάτιρα. Μας εκνευρίζει θυμίζοντας μας συνεχώς τον κυνισμό των πολιτικών. Μας προειδοποιεί για το τι μέτρα θα μας πάρει η κυβέρνηση. Και μας τρώει και όλο το φαγητό βοηθώντας μας να κάνουμε εκείνη την δίαιτα που ποτέ δεν καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας.

Ελπίζω ότι ο Γιωργάκης δεν θα κάνει το ίδιο λάθος που είχε κάνει και ο Κωστάκης όταν έβγαλε από την κυβέρνηση τον Πολύδωρα.

Κάποιες αξίες δεν τις πειράζεις….

Μικρός Φωκίων,
εκ του protagon προερχόμενο...

4 σχόλια:

Swell είπε...

O Πολύδωρας έδωσε ένα νέο ΟΡΙΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ. Να δούμε αν θα έχει την ίδια "τύχη" και ο Πάγκαλος.

mikros fokion είπε...

Ο Παγκαλος δινει βαρυτητα στην λεξη -)

Black είπε...

Αν μας φύγει ή τον διώξουν;
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; που έλεγε και ο μεγάλος μας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημα του "Περιμένοντας τους Βαρβάρους"

mikros fokion είπε...

@black
η χωρα αυτη εχει πολλους "βαρβαρους"... (ερμηνευσε το οπως θελεις ;))